Leven zonder school

Dit boek nam mijn Lief voor me mee uit de bieb. Ik ben dol op de bieb, maar ik ben ook dol op dit boek… dus inleveren was geen optie. Nouja, inleveren moest natuurlijk wel, maar pas nadat ik mijn eigen exemplaar had aangeschaft. Een prachtig pleidooi om het leren te unschoolen, van Johan van Eeckhout en Freddy Bonnu.

Wonen in een yurt met mijn gezin is grote droom nummer 1. Nummer 2 is het unschoolen van mijn kinderen. Ik ben alvast begonnen met unschoolen van mezelf, en langzaam maar zeker sijpelt dat door in hoe ik en mijn Lief thuis met de kinderen (willen) omgaan.
Dit boek is daar een grote hulp bij, het zet me heerlijk aan het denken over vragen / onderwerpen als:
– Beschouw je je eigen kind als een onpersoon?
– Hoe leer ik? / Hoe leert mijn kind?
– Wat leren we (mijn kinderen) op school?
– Wat wil ik eigenlijk leren? / Wat wil mijn kind eigenlijk leren.
– Is de school eigenlijk wel een keuze…?
– Hoe kan het dat ‘Recht op onderwijs’ in de zelfde zin kan staan als leerplicht (oftewel, hoe kan een recht een plicht zijn)?
– Hoe autonoom mag ik zijn (in een wereld waar autonomie gezien wordt als voorwaarde om te leren, maar waar het onderwijssysteem gericht is op iedereen hetzelfde leren)?

Ook wanneer je niet ge├»nteresseerd bent in unschoolen is dit een mooi boek om te lezen, er staan wondermooie stukjes in, waarmee je de spiegel meteen weer naar jezelf kunt draaien ­čÖé
Een aantal van die mooie stukjes heb ik in mijn eigen boekje gekliederd:

Blijf EigenWijs (& Nieuwsgierig)!
Veel leesplezier!

Liefs,
Karlijn

Reacties

reacties

Leave a Reply